Lapsi autossa – tarjolla olevat turvalaitteet

Lapsille on tarjolla erilaisia turvalaitteita autossa matkustamiseen sen perustella, minkä ikäinen ja kokoinen lapsi on kyseessä. Yleisimmät turvalaitteet ovat turvavyönalennin, turvavuode, turvaverkko, turvakaukalo, turvaistuin ja turvavyöistuin sekä korokepalli.

1.      TURVAVYÖNALENNIN

Turvavyön alennin on tarkoitettu raskaana oleville ja se on suunniteltu ohjaamaan lantioturvavyö alas, jottei mahdollisessa kolaritilanteessa puristus kohdistu vatsaan ja vahingoita syntymätöntä lasta. Turvavyön alennin on käytettävissä koko raskausajan ja se tekee autossa matkustamisen miellyttävämmäksi, kun sitä käytettäessä turvavyö ei paina vatsaa.

2.      TURVAVUODE

Turvavuoteessa vauva matkustaa makuuasennossa, joten turvavuode on hyvä turvalaite erityisesti ihan pienille vauvoille. Turvavuode asennetaan auton takapenkille kasvot sivusuuntaan turvavöillä.

3.      TURVAVERKKO

Turvaverkolla voi kiinnittää kovan vaununkopan autoon ja vauva voi matkustaa kopassaan makuuasennossa. Turvaverkko kiinnitetään auton turvavöillä.

Turvaistuime Turvakaukalo Cybex Aton
CYBEX Aton tarjoaa tyyliä ja turvallisuutta.

4.      TURVAKAUKALO

Turvakaukalo sopii kaukalosta riippuen alle 10 tai alle 13 -kiloiselle vauvalle, jonka pää eiylety kaukalon ulkopuolelle. Turvakaukalossa lapsi matkustaa aina selkä menosuuntaan ja turvakaukalo voidaan kiinnittää autoon joko suoraan turvavöillä tai erillisen jalustan välityksellä. Osa turvakaukaloista voidaan kiinnittää myös tiettyihin lastenrattaisiin tai -vaunuihin niin kutsutuiksi travel systemeiksi.

5.      TURVAISTUIN

Turvakaukalon jälkeen lapsi siirtyy matkustamaan turvaistuimessa. Lapsi kiinnitetään istuimeen istuimen omilla turvavöillä ja istuin autoon turvavöillä, isofixillä tai jalustan kautta. Nykysuositus on, että lapsi matkustaisi aina 4 -vuotiaaksi asti turvaistuimessa selkä menosuuntaan. Osa turvaistuimista voidaan asentaa autoon vain selkä menosuuntaan, osa ainoastaan kasvot menosuuntaan ja osa molempiin suuntiin.

6.      TURVAVYÖISTUIN

Turvavyöistuimessa ei ole erillisiä turvavöitä, vaan istuin ja lapsi ovat kiinni auton omilla turvavöillä. Monesta turvavyöistuimesta voi lapsen kasvaessa irrottaa selkänojan, jolloin istuimesta tulee istuinkoroke.

7.      ISTUINKOROKE

Istuinkorokkeella aikuisten turvavyö ja istuin saadaan lapselle sopivammaksi ja turvallisemmaksi. Istuinkoroketta tulee käyttää ainoastaan istuinpaikoilla, joissa on niskatuki.

Katso lisää turvalaitteista täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *