Vinkkejä

Oikein asennettu ja käytetty turvaistuin auuttaa vähentämään ja estämään loukkaantumisriskiä liikenneonnettomuudessa. Turvaistuin auttaa lasta istumaan oikeanlaisessa asennossa, jolloin lapsi on hyvin suojattu, eikä häiritse kuljettajaa. Tässä muutama vinkki turvaistuimen hankintaan, asennukseen ja käyttöön.

  • Valitse oikean kokoinen turvaistuin: Turvaistuimissa ei voi olla kasvunvaraa. Liian suuri turvaistuin on lapselle riski, sillä turvaistuimet on suunniteltu suojaamaan optimaalisesti vain painoluokkansa sisällä. Huomioi lapsen painon lisäksi myös pituus.
  • Varmista, että turvaistuin on ECE R-44  tai ECE R-129 i-Size -standardin mukainen: Eurooppalaisten standardien ECE R-44 tai ECE R-129 mukaisesti testatut turvaistuimet täyttävät tiukimmatkin turvavaatimukset. Standardit uudistuvat jatkuvasti, joten tiedät varmasti, että turvaistuimesi on turvallisuudessaan huippuluokkaa.
  • Vältä käytettyjen turvaistuinten käyttöä: Et voi koskaan varmasti tietää käytettynä ostetun turvaistuimen historiaa. Ei kannata riskeerata lapsen turvallisuutta hankkimalla sellaista turvaistuinta, joka on saattanut jo olla onnettomuudessa tai josta puuttuu jotain osia.
  • Asenna turvaistuin oikein: Varmista, että turvaistuin sopii autoosi tarkistamalla mahdollisesta sopivuusluettelosta. Turvaistuin kannattaa myös kokeilla autoon ennen ostoa.  Huolehdi myös, että lapsesi viihtyy turvaistuimessa. Ota lapsesi mukaan turvaistuimen ostoon, jolloin voitte rauhassa kokeilla erilaisia istuimia.
  • Ohjekirjat kannattaa lukea!  Monella valmistajalla on myös videoita turvaistuimesta ja sen asentamisesta autoon!