Tieliikennelaki

Turvaistuimen valinta tulee monelle perheelle ajankohtaiseksi kun lasta aletaan kuljettaa pitempiä matkoja autolla. Vaikka yli 3-vuotiasta lasta voikin satunnaisesti kuljettaa tur- vavöissä ilman turvaistuinta on oikeanlainen turvaistuin elintärkeä hankinta. Auto-onnet-tomuudessa irrallaan matkustavalla lapsella on moninkertainen riski kuolla tai loukkaantua turvaistuimessa olevaan lapseen verrattuna. Liikenneturvan mukaan lapsi voi vahingoittua jo voimakkaassa jarrutuksessa tai jyrkässä käännöksessä.

Tieliikennelaki (88 a §, Lapsen kuljettaminen ajoneuvossa) määrää lasten turvaistuinten käytöstä seuraavaa:

  • Alle 135 cm pituisten lasten on käytettävä henkilö-, paketti- ja kuorma-autoissa matkustaessaan lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta.
  • Alle 3-vuotiaita lapsia ei turvalaitteettomassa autossa saa kuljettaa lainkaan.
  • Yli 3-vuotiaita lapsia voidaan satunnaisesti kuljettaa lyhyitä matkoja auton takapenkillä turvavöissä.

Oikeanlaisen turvaistuimen hankinta on siis velvoitettu laissa, ja on myös syytä huomioida, mihin suuntaan lapsen on turvallisinta matkustaa. Tieliikennelaissa todetaan lisäksi:

Lasta ei saa kuljettaa etuturvatyynyllä suojatulla istuinpaikalla selkä menosuuntaan suunnatussa turvaistuimessa, ellei turva-tyynyä ole tehty toimintakyvyttömäksi tai ellei se tule riittävän tehokkaalla tavalla automaattisesti toimintakyvyttömäksi.

 

Voit lukea oppaamme turvaistuimen valinnasta täältä >>

Tai voit katsoa turvaistuimia täältä >>

Liikenneturvan sivuilta voit lukea turvaistuinten käytöstä