Mihin suuntaan kannattaa matkustaa?

Pienten lasten on turvallisinta matkustaa selkä menosuuntaan asennettavissa turvaistuimissa ja -kaukaloissa. Valtaosa auto-onnettomuuksista tapahtuu auton etupään törmäyksinä, joten suojaavin asento lapselle on selkä menosuuntaan. Tällä tavoin asennetut turvaistuimet tukevat lapsen kaulaa riittävällä tavalla. Liikenneturvan mukaan kasvot meno- suuntaan kiinnitettävissä turvaistuimissa riski kuolla ja loukkaantua vakavasti on suurempi kuin selkä ajosuuntaan kiinnitettävässä turvaistuimessa.

Turvaistuimessa lasta suositellaan kuljetettavaksi selkä menosuuntaan niin kauan kuin lapsi sopii turvaistuimeen, kuitenkin vähintään kolmeen ikävuoteen saakka. Muistathan kuitenkin tarkistaa turvaistuimen kiinnitysohjeista, että istuin on hyväksytty kiinnitettäväksi selkä menosuuntaan.

Selkä menosuuntaan asennettavat turvaistuimet asennetaan lähes poikkeuksetta auton takapenkille, sillä törmäystilanteessa auton etuturvatyyny voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa lapselle. Jopa 12 vuoden ikään (noin 140 cm) asti turvatyynystä voi olla lapselle enemmän haittaa kuin hyötyä. Turvatyynyn pois kytkemistä ei suositella.