Turvallista syksyä!

Syksy on turvallisuuden aikaa monessakin mielessä. Kotiin ilmestyy kynttilöitä, pehmeitä torkkupeittoja, takassa lämmittää tuli, ja muita kodin turvalliseksi pesäksi tekeviä asioita, jolloin tuntuu turvalliselta käpertyä sohvalle iltojen pimentyessä. Pienet koululaiset palaavat takaisin arkeen ja suojateille, jolloin liikenneturvallisuus nousee taas hetkeksi (valitettavasti vain hetkeksi) tapetille. Vanhemmat miettivät lapsiensa arkea turvallisuuden kantilta: onko pyöräilijällä varmasti hyvä kypärä, onko lapsen turvallista olla koulun jälkeen yksin kotona, tarvitaanko perheen kakkosautoon toinen turvaistuin?

Vaikka lapsi matkustaisi perheen kakkosautolla lyhyitä päiväkoti/kerho/kauppa matkoja, täytyy muistaa turvallisuus myös näillä lyhyillä matkoilla. Jos kokee turvaistuimet monimutkaisiksi ja lapsen kiinnittämisen hankalaksi, kannattaisiko silloin ostaa molempiin autoihin samanlaiset istuimet? Silloin ei tarvitsisi opetella kuin yksi kiinnitystapa.

Löysitkö käytetyn istuimen puolet halvemmalla kuin uuden? Vai periytyykö isosisarukselta kumisaappaiden lisäksi turvaistuin? Ehkä kannattaa vielä harkita, sillä ehjältä näyttävä, vuosia vanha istuimen muoviosat hapertuvat ajan myötä. Lisäksi käytetyn istuimen historiaa ei voi tietää. Luotettavalta sukulaiselta tai ystävältä istuimen ostaminen voi olla ihan jees, kunhan istuinta ei ole kolaroitu, tai se ei ole vuosia vanha.

Päiväkotimatkat autolla

Lapsi tarvitsee turvaistuinta kunnes on vähintään 135 cm pitkä. Tarpeeksi pitkä lapsi voi käyttää turvavyötä aikuisen tapaan. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa, johon ei voida kiinnittää lapsen painoon sopivaa turvaistuinta, edes lyhyellä matkalla.

Turvavyöistuin on tarkoitettu 15–36 kg painoisille lapsille. (sitä ei kuitenkaan suositella alle 3-vuotiaille lapsille vaikka painoa olisikin  tarpeeksi) Istuimen omaa vyötä voidaan käyttää kuitenkin vain 25 kg asti, jonka jälkeen käytetään auton turvavyötä. Korokeistuin korottaa lapsen turvavöille sopivalle korkeudelle, mutta sen turvallisuusvaikutukset jäävätkin sitten siihen. Korokeistuin ei suojaa lasta esimerkiksi sivutörmäyksessä.

Mikäli uuden turvaistuimen tai kaukalon osto on edessä, Autoliiton sivuilta voit tutkia millaisia testituloksia istuimet ovat saaneet. Autoliiton sivuille tästä Klik!

Valinnan vaikeuksia? Mikä ihmeen isofix? Lue turvaistuimen valintaoppaamme täältä >> 

Vai suoraan ostoksille?

 

Turvallista matkaa, oli menotapasi mikä hyvänsä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *